Tuesday, January 18, 2011

elu-olu Pärsia moodi

Tööl käin bussiga. Hotell on Tajrishi väljaku lähistel ja kontor endiselt Saei pargi kõrval - seega on tööle jõudmiseks 2 võimalust:

- taksoga, pikema ringiga (ca 12 km), rohkete ummikutega, umbes tunniga

- bussiga, otse mööda Teherani tähtsaimat tänavat Vali Asri pidi kulgevat busside erirada (ca 9km), väheste ummikutega, umbes pole tunniga.

Kontoris vangutatakse teist päeva pead, et ma bussiga sõidan. Välismaalane, farsi keelt ei räägi (ja ammugi ei loe), üksinda, bussiga...ja elusalt kohal!
Midagi väga keerulist siin tegelikult ei ole. 90% busse sõidab otse mööda Vali Asri pidi ja väga eksida ei saa. Kindluse mõttes olen bussijuhi käest tervituseks küsinud ka vastavalt "Tadžrish?" või "parke saai?" ja vastavalt reaktsioonile ka peale läinud.
Bussid on keskelt pooleks jagatud - esimene pool (keskmise ukse keskelt või lõõtsaga bussidel lõõtsast alates) on meestele, tagumine naistele. Mehi sõidab oluliselt rohkem, seega tihtipeale on esimene ots pungil täis ja taga pooled kohad vabad.
Pileteid ei ole - raha tuleb otse bussijuhi kätte anda. Sõidu eest makstakse mahaminnes, niiet igas peatuses ronib bussijuht esiuksele ja tagumistest ustest väljujad sibavad ette maksma. Mõnikord korjab raha mõni abivalmis reisija bussijuhi eest. Allah on ainuke kontrollija ja üldse on see sõiduraha rohkem statistika jaoks vist - üks sõit maksab 1000 riaali ehk 7,2 senti (ehk umbes 1 kroon). Mõned hinnanäited veel:

-10km taksoga - 50.000 riaali ~3.6€
- 1 liiter bensiini - 4000 riaali ~ 30 senti
- normaalne lõuna - 45-65.000 riaali ~3-4.5 €
- normaalne õhtusöök - 80-120.000 riaali ~ 6-9 €
- eriti lux ja viisakas õhtusöök peenes restos - 250-300.000 riaali ~ 18-22 €
- väga kena ja viisakas (3*?) apartment-hotell 1 öö: 1.25M riaali ~90€
- 4* hotell kesklinna lähedal 1 öö: 2.6M riaali ~190 €

Majutuse ja söögi hinnad on muidugi põhja-Teherani, ehk siis kõige jõukama piirkonna omad. Tahaks arvata, et mujal on oluliselt odavam. Riaalide asemel kasutatakse siin kõnekeeles enamasti küll tomaneid (=10 riaali). Mugavuse mõttes, et üks null vähem oleks. Lisaks jäetakse mõnikord veel kaks-kolm nulli ütlemata - ehk siis 50 tuhat riaali võib öelda kui "viiskümmend tuhat", "viis tuhat" või "viiskümmend". Kontekstist saab 99% juhtudel küll ilusti aru - ega ikka taksojuhile 35 senti või 35 eurot ju ei paku tunniajase sõidu eest...

Tööasjad mingil määral sujuvad. St - päev otsa paanikat ja (kohalikel omavahel) karjumist aga mõned üksikud asjad isegi võibolla on ühe korra töötanud, teatud klauslitega. Tehniliselt ei ole eriliseks optimismiks põhjust aga minu võõrustajad on aru saanud, et nüüd on vaja liigutada.
Kontoris oli üldse täna palju sebimist ja liigutamist. Näiteks keskpäeval kuulsin püssipauke - on meil kõrval on politseijaoskond ja mingil põhjusel oli ühel politseinikul vaja 5x tulistada keset tänavat. Ma ei tea keda või mida, ent Mehdi nägi aknast püstoliga seadusesilma ja varsti kogunes sinna hulk inimesi. Ma eriti palju ei näinud kuna kohalikud olid akna ees ja ma ei hakand trügima.

No ja tänaseid maavärinaid oli ka tunda- õrnalt-õrnalt laud vibreeris pool minutit. Ma algselt pidasin seda mõneks mööduvaks raskeveokiks vms aga kui Putukas Tbilisist sellest juttu tegi, siis viisin pildi kokku. Eks homme Teharan Timesist loen, palju siis mõõdeti siin.

1 comment:

Madis said...

Piletitega busse on ka, sa oled lihtsalt kulak ja sõidad uute ja läikivate sularahabussidega. Uhuuuri mehed muide tundisd ka maavärinat: http://uhhuduur.ee/2011/01/19/maavarin-bandar-abbasis/