Thursday, December 6, 2007

Tequila

Tööd on palju - iga päev 6-7ni kontoris ja õhtul suht vara (hiljemalt 11) magama. Seega erilisi uudiseid ei olegi. Jaak jõudis pühapäeva õhtul - ta sai siiski oma korteri ja ei peagi põrandal magama :)

Pühapäeval käisin Antropoloogia muuseumis. Teoorias oli päris huvitav - kümned tuhanded kujud, pildid, joonised, hauakambrid ja muud eksponaadid. Muuseum on vast ca Ermitaaži suurune niiet tõsisele huvilisele jaguks vaatamist mitmeks päevaks. Mulle piisas kahest tunnist.
Sain näiteks teada, et Mex D.F on keset järve ehitatud. Mingi ca 12. sajandil uskusid põlisasukad, et kõige parem koht linna rajamiseks on seal kuhu maoga kotkas maandub. Mingi ussi nokavahel hoidev lind otsustas just ühe mägijärve keskel oleval väiksel saarel jalga puhata - kohalikud maakad jätsid ilmselt seepeale odad kaldale ja asusid saare poole ujuma. Väga tark mõte see ei olnud - kuidagi nad seda vett tõrjusid ja saart suurendasid aga kuni 20. sajandini oli sombreeroga Ülemiste vanake pidevalt ukse taga. Nii umbes 16. sajandil olla suurem osa linna vahepeal 5 aastat vee all olnud. Nüüdseks on tummised torud läbi mäegede kaevatud ja üleliigne vihmavesi juhitakse alamatele kaela. Kuna aga endine järvepõhi pole ilmselt maailma stabiilseim pinnas + põhjavett pumbatakse kiiremini välja kui asemele tekib siis pidi kogu linn ca paar sentimeetrit aastas vajuma !
Muuseumi "hoovis" oli väike must kilpkonnabassein. Umbes 2x6m võis see lomp ehk olla ja ca 60 cm kõrge. Kuna mingit varju ei olnud siis ilmselt küttis päike vee ikka väga soojaks - vähemalt need ca 50+ kilpkonna just küll väga õnnelikud ei paistnud :(
mõned pildid on siin: http://nagi.ee/photos/ihv23/sets/57315/

Kontoris on asjad ikka vanaviisi. Võrguühendus on piiratud ja katkendlik ja sama võib öelda valvurite kohta. Mingit reaalse turvalisust ei ole - kui sul on mingi paber (ka 10x paljundatud suvaline jama tundub sobivat) või tead mõnda õiget nime saad ilusti sisse, peaasi, et kõik reeglite järgi käiks.
Näiteks esimesel päeval sain ma lihtsalt kohaliku projektijuhi nime ja värviprinterist eelmisel nädalal välja lastud ning läbipaistva teibiga kiletatud "töötõendi" abil ilusti sisse. Kusjuures veel imestasin, et anti mingi paberkleeps, mis tasku peale kleepida ja läpaka registreerimiseks loeti kleepsult ja läpakalt ribakood. Kas tõesti on paberkannetest loobutud ja jõudud juba eelmise sajandi tehnoloogiani? Õhtul lahkudes sain küsimusele vastuse - ribakoodilugejat opereeriv turva oli juba lahkunud ja minu nime otsiti vihikust. Kuna sealt läpaka numbrit ei leitud, taheti, et ma tagantjärele sisse kirjutaks ... ja otseloomulikul paluti ka kott lahti teha ja võrreldi numbreid nagu eelmine kord :)
Vist kohe esimesel päeval sain ma aga uksekaardi - pildiga ja puha. See avab kõik väravad võluväel ja kellegagi pikalt seletama ei pea (läpaka numbri peab ikka vihikusse panema hommikul ja õhtul ette näitama muidugi). Eile läksin koos Jaaguga kontorisse - kuna temal kaarti ei ole ja minul on, siis oli tema järelikult minu külaline. Minu kaart võeti ka seepeale ära ja anti mingi numbriga lipik vastu - muidu ma äkki lasen salaja oma "külalise" kuskile pahapeale. Täna igatahes läksin kähku nurga taha ja ootasin kuni Jaak ennast regatud saab - uksekaart jäi alles :) Valvuritele tüngategemine ongi üks väheseid asju, mis päeva kirevamaks teeb - ükspäev õnnestus läpakat ettenäitamata näiteks välja hiilida. Kui jutud kohalikest vanglatest nii hirmuäratavad ei oleks siis võtaks heameelega mõne suurema seadme kontorist ja paluks valvureid appi, et see näiteks tänavale tassida. Prindiks enne mingi paberi välja, kus oleks selle seadme mudel ja minu nimi ja no ma tahaks näha kui nad ei lase :)
Ei, tegelikult on kõik korras, lihtsalt tööd on palju olnud ja päevad rutiinseks muutunud. Aga Tequilat pole siiamaani kordagi joonud, ca 10 õlut on ka külmakapis juba kolmandat päeva puutumata.

2 comments:

Sabake said...

Tequila puudumine majapidamisest on küll selgelt kurjast. Ja õlle puutumatus annab märku kohalikust kliima jahenemisest? ;)

Ja - as see aasta on plaanis tagasi kodumaile ka veel sattuda..? :)

Anonymous said...

kliimaga on kõik korras. õlle sai ka eile õhtul ära joodud. ja jõuluks-aastavahetuseks plaan koju tulla jah :)