Monday, November 28, 2011

السلام عليكم

Kuningriigis on 7 kraadi sooja ja sajab vihma, kohalikud on seepärast mõõdukalt närvis. Autod sõidavad ohutuledega ja aeglasemalt kui tavaliselt. Samuti nägi tänahommikune taksojuht vihma ilmselt esimest korda ja tegi kõik endast oleneva, et seda tunnet pikendada. Ta ei olnud ilmselt autos soojenduse ja klaasipuhurite nuppe varem kasutanud, seega ta pidaski parimaks lahenduseks vihma korral keerata puhur kinni ja hoida akent praokil. Selle tulemusena oli esiklaas nii udune, et hoolimata aegajalt kaltsuga nühkimisest ei näinud ta eriti midagi. Aga sellest hoolimata jõudsime ilma vahejuhtumiteta kontorisse ja järjekordne kummivenitamine, sry tööpäev Saudi Araabia Kuningriigis võib alata.

Jõudsin siia reede õhtul ja järgmisel esmaspäeval olen kodus - seega kokku 10 päevane reis on poole peale jõudnud. Tööalaselt lähevad asjad tavaliselt - kohalikud venitavad, toolid varastatakse ära kontoris kui silma peal ei hoia, ülemused ärrituvad kergesti ja juba esimesel päeval hakati rääkima siiajäämise pikendamisest - same shit, different timezone.
Kultuuri mõistes on siin natuke huvitavam. Mehed kannavad kleite, hotelli äratuskellal on valik "ärata Koraaniga" ja restoranis tuleb toitu näpuvahelt süüa.

Esmased tähelepanekud on järgnevad:


- Riyadh on ilma naljata "business only destination". Kohe mingit nalja ei ole!


- Kingdom tower meenutab küll pudeliavajat, ent tegu ei ole siiski õlletehasega :( Samas 300m kõrguselt avaneb päris hea vaade ja mõnekümne sekundiga üles-sõitev lift on vist tõesti üks maailma kiiremaid.

- Tänavapildi järgi võiks arvata, et naiste ja meeste suhe on siin umbes 1/10.000.

- Bensuliiter maksab umbes 0.1€. Supermarketis on praegu pakkumine, et ostes 0.5€ eest Snickersi saad 1 L benssu tasuta kaasa (siiski kupongi, mitte kassamüüja ei tangi pudelisse)

- ilma autota liikuda EI SAA. 3 km tee läks jalgsi ca 1h (autode vahel ukerdades ja kuni poolemeetriseid astakuid ületades)

- söök on hea ja odav, aga söögikombed on tavatud. Näppude vahel kanakonte närida ja plastlusikaga riisi kõrvale süüa pole siiski päris minu teema.

....jätkub.....

No comments: