Wednesday, November 4, 2009

Aban 13

Ehk neljas November on USA saatkonna kaaperdamise aastapäev. See on hea võimalus avaldada tunnustust Suurele Juhile ja kinnitada, et käiakse õiget rada ja ollakse sellega rahul. Suurele osale kohalikest, kes seda rada just päris õigeks ei pea, on see aga võimalus minna tänavale demonstratsioonide ja valitsuse vastu protestima. Kummagi poole esindajad ei ütle selle käigus ära mõõdukatest tänavarhutustest ega vägivallast. Sellega seoses sain eile hoiatava kirja Ericssonilt:

"blablabla...homme on jama...blablabla..kõik välismaalased peavad kesklinnast eemale hoidma...blablabla...pärastlõunal võivad rahutused ka Ericssoni kontori kanti jõuda ja kõik mitte-kohalikud kobigu heaga lõunast hotelli ja istugu seal.blabla..."

Erilist tähelepanu ma sellele loomulikult ei pööranud ja ega ei ole ka põhjust olnud - eks ta ülereageerimine ole. Kõik pakistani poisid (keda on siin kontoris umbes pool miljonit) kuulusid ka sihtgruppi.Ericsson ilmselt kardab, et kui midagi kogemata peaks mingi lolli turistiga juhtuma, siis on tüütu seletada, miks nad ei hoiatanud. Ja samuti on see projektirisk (väliseksperdid ei ole vist teibasse aetuna nii tõhusad kui arvuti külge aheldatudna), niiet parem karta (lisaks kahetsemisele).

Kurkikuulus päev hakkab õhtusse jõudma ja nagu arvata oligi - vahetust tänavarahutuste kogemusest jäin ilma. Küll aga leiti mitmeid muid meetmeid, et päev "huvitavamaks muuta:

- hommikul kontorisse jõudses selgus tõsiasi, et internet on kõigil välisfirmadel ajutiselt välja lülitatud. No, et nad ei saadaks välismaale valeinfi või provotseeriks või midagi. Operaatori võrku oli VPN siiski töötas ja suhtlesime Teeduga modernset Solarise kiirsõnumeerijat "write" kasutades. Nüüd tuleb ainult kuidagi syslogist see vestlus ära kustutada.

- ennelõunal piirati sõnumeerimine ja pealelõunal ka helistamine - ma ei tea, kas kõigil aga minu telefon muutus tummaks ja sama kurtsid mitmed kohalikud.

- kuskil ühe ajal päeval oli kontorist mingeid rahvamasside kilkeid kuulda. Selle peale otsustati , et kohe kui lärm vaibub - st verejanulised elajad eemalduvad peavad kõik hotellidesse minema.

- sealt edasi on rahu ja vaikus. Hotelli admin ütles õhtul nelja ajal, et enam ei toimu midagi. Ja lisas, et midagi pole teha selliste protestide vastu - demokraatia värk:)

- telefon hakkas õhtul uuesti tööle. Kuna pühad sõnumikeskused mingitele kahtlaste operaatorite võrkudest (näiteks EMT) tulnud sõnumitele kättesaamise kinnitust ei saada, siis sain just kaheksanda meeldetuletussõnumi viimastel päevadel, et mu kaabel-tv ammu makstud arve on maksmata.

Ja ega rohkem uudiseid polegi. Valgus tunneli lõpus paistab juba päris selgelt - 650 minuti pärast saan Iran Airilt tiivad ja kodu on käega katsuda.

1 comment: